De voorstellingen

van 12 tot 22 september

Vanaf 14 februari kunnen er tickets gekocht worden!

In September 2024 zindert het in Dokkum...

Van 12 tot 15 september 1572 wordt Dokkum platgebrand en leeggeplunderd. In opdracht van Caspar de Robles, de Spaanse gouverneur van Friesland, maken Waalse huurlingen een einde aan de bezetting van de stad. De Spaans-Waalse terreur richtte zich tegen de bezetting van Dokkum door opstandige boeren en burgers, gesteund door protestantsgezinde Watergeuzen oprukkend vanaf het Wad. Een stadsramp vergelijkbaar met hedendaagse stedenverwoestingen, zoals het Oekraïense Marioepol.

Caspar de Robles – geëerd in Fryslân als ‘de Stiennen Man’ op de zeedijk bij Harlingen vanwege zijn daadkracht voor dijkversterking – toonde in Dokkum zijn bloedige andere gezicht. Vier- tot vijfhonderd burgers vonden er de dood en de stad werd platgebrand. De Waalse Furie in Dokkum was in de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) toen steden en gewesten in de Nederlanden in opstand kwamen tegen de katholieke Spaanse koning Filips II.

De cast van 'De Fury van Dokkum'

Nynke Heeg

Als Katrina

Boy Ooteman

Als Hendrik van Bra

Thijs Meester

als Winfried

Jelke Rijpma

als Foppe Posthuma

Folkert Wesseling

als Sipke van Scheltema

De Fury van Dokkum, tijd voor verandering

Een muzikaal theaterdrama gezien door de ogen van stadsbewoners die meespelen of toekijken, gebaseerd op het bewaard gebleven nauwkeurig ooggetuigenverslag van de arts Hendrik van Bra.

Van Bra is onder de indruk van weduwe en fury Katrina die vecht voor haar handelingsbekwaamheid. Hoe vergaat het dit stel tijdens de overval op Dokkum? En hoe gaat van Bra om met een vrouw als Katrina.

Ruim 450 jaar na De Waalse Furie beheersen stadsvernielingen en oorlogsgeweld opnieuw het nieuws van de dag. Alle reden om deze episode aan de collectieve vergetelheid te onttrekken. Godsdienststrijd, opstand van vrijgevochten burgers tegen machthebbers, verdraagzaamheid en genderdiversiteit: alles speelt in dit verhaal.

Veelgestelde vragen

Er zijn voldoende parkeerplaatsen voor alle bezoekers. Uiteraard geven wij je vooraf aan het theaterbezoek nog meer informatie.

Je kunt tickets kopen door op de witte knop bovenin de website te klikken.

Zeker! Er zijn enkele plekken beschikbaaar voor mindervaliden. Je kunt hiervoor een mail sturen naar contact@nofproducties.nl

De voorstelling zal ongeveer 2 uur duren. Halverwege de voorstelling zal een pauze zijn.